Største som har skjedd Norge

21 03 2010

 

Petter Northug hilser på publikum i Falun

Han hadde allerede vunnet verdenscupen foran helgens ”minitour” i Falun. En fantastisk sesong hvor Petter Northug har gått med den gule ledertrøya det meste av sesongen.

Likevel var denne fantastiske skiløperen fra Mosvik i Nord-Trøndelag sulten på en seier også i sesongens siste renn. Virkelig vise svenskene hvem som er årets skikonge.

På oppløpet på dagens 15km var Petter nok engang suveren. Etter å ha gått for fullt i løs tung snø, og løpt opp den fryktede ”mördarbakken” hele tre ganger, ville Petter avslutte med show.

Han nok seg like godt tid til å hilse på alle de fremmøtte tilskuerne. Faktisk rakk han nesten alle før han måtte sette skiskoen i mål 3.5 sekunder før franskmannen. Det var nesten så vi ble litt urolige for seieren, men Petter hadde selvfølgelig full kontroll også denne gangen.

Første gangen vi hørte om denne fantastiske skiløperen, med verdens tøffeste spurt, var under NM i 2006. Først spurtet han fra en sjanseløs Frode Estil i 30km dobbel jaktstart, før han dagen etterpå sikret staffettgull til Strindheim. Her ble Lillehammers Tore Ruud Hofstad knust på oppløpet.

Tross disse resultatene fikk ikke Peter Northug være med til OL i Torino det året. Og en av de største uttakstabbene i norsk idrett noen gang, var et faktum.

I første verdenscuprenn etter Torino, kunne en stolt Petter spurte inn til sin første verdenscupseier. Både Tobias Angerer og Axel Teichman måtte se unggutten foran seg i mål på Lugnetskistadion i Falun.

Året etter var det klart for VM i Sapporo, og denne gangen var Petter selvskrevet på det norske laget.

Det var her i den Japanske snøen at Petter ble sittende utrøstelig i målområdet etter jaktstarten. I perfekt posisjon på oppløpet rett etter at han hadde startet spurten, satte han ene staven mellom beina og tryna. Hele det perfekte løpet var over på grunn av denne tabben rett før målgang.

Heldigvis for Petter og Norge, tok han revansje på stafetten noen dager senere. Enda engang på oppløpet, hvor han presenterte ”rykket” for første gang. En spurt som verden aldri har sett tidligere.

I 2009 var det VM i Librec og det ble Northugs store VM. Gull på 30km dobbel jaktstart, gull i 4x10km stafett og gull på 50km klassisk fellestart. Alle seierne med spurt på oppløpet.

Årets sesong har også inneholdt skuffelser, men det er sprintgullet sammen med ”pølsa” Pettersen og femmils gullet på Vancouver lekenes siste dag som vil bli husket.

I dag kronet han altså det hele med å motta verdenscupkula i Falun.

Petter Northug er langrennsportens svar på Sven Kramer, og jeg er så inderlig glad for at Petter er Norsk.

Et fantastisk forbilde og en unik idrettsmann. Det største som har skjedd Norge på lang tid.


Handlinger

Information

2 responses

24 03 2010
OAB

Kanskje vi skulle overtale`n til å prøve seg en sesong på skøyter??

25 03 2010
Bjørn B

Han får vel holde seg til skøyting. Men vi kunne trenge en Petter Northug i norsk skøytesport.

Legg igjen en kommentar